Please update your Flash Player to view content.

Prisotni na strani

Na strani je 15 gostov in 0 članov.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.
Please update your Flash Player to view content.

Pod Antarktiko odkrili povsem nov svet

belahobotnica1

Raziskovalci z Univerze v Oxfordu, Univerze v Southamptonu, Nacionalnega oceanografskega centra ter organizacije British Antarctic Survey, so pod Antarktiko, natanšneje na območju grebena East Scotia odkrili povsem nov ekosistem z doslej neznanimi vrstami organizmov.
Raziskovalci so za raziskovanje morskih globin uporabili daljinsko vodeno podmornico. Tamkajšnje okolje, ki je polno hidrotermalnih izvirov - ti lahko dosežejo tudi 382 stopinj Celzija - namreč onemogoča, da bi morske globine raziskovali s človeškimi posadkami.
Po besedah vodje raziskovanja, profesorja Alexa Rogersa z oddelka za zoologijo pri oxfordski univerzi, so organizmi, ki spominjajo na slavne upodobitve vesoljcev, prilagojena na življenje v tako negostoljubnem okolju. "Hidrotermalni izviri so dom za organizme, ki jih ne najdemo nikjer drugje na svetu. Energije ne pridobivajo s pomočjo svetlobe, temveč z razbijanjem kemijskih spojin kot je vodikov sulfid," je pojasnil Rogers ter dodal, da so "odkrili vroč, temen 'izgubljeni svet', v katerih živijo skupnosti doslej neznanih morskih organizmov."
Doslej neznane vrste organizmov so odkrili na globini okrog 2.400 metrov. Znanstveniki so prepričani, da so našli povsem nov in zelo kompleksen ekosistem.

belahobotnica2

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Vir: DNE

Kontakt

Društvo za vodne aktivnosti DRAVA

Vrbanska cesta 109,
2351 Kamnica

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zadnja sporočila na forumu

Od vaše zadnje prijave ni novih sporočil!

© 2011 Društvo za vodne aktivnosti DRAVA. Vse pravice pridržane.