Please update your Flash Player to view content.

Prisotni na strani

Na strani je 14 gostov in 0 članov.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.
Please update your Flash Player to view content.

Retrospektiva filma Smaragdna reka

smaragdna reka

Vabimo vas na predvajanje, pogovor in druženje ob retrospektivi dokumentarnega televizijskega filma Smaragdna reka v katerem je avtorsko sodeloval Boris Kolar - Bosa. Retrospektiva se bo odvila v četrtek, 6.9.2018, 20:30 v Vetrinjskem dvorcu.

Zamisel: Boris Kolar
Scenarij: Klaus Feichtenberger
Kamera in režija: Michael Schlamberger
Glasba: Sarah Class
Koprodukcijski film: Science Vision, BBC, RTV Slovenija
Leto: 1996

Dokumentarni televizijski film se vrne v čas prve svetovne vojne, ko je za vojake na fronti pomenila soška postrv pomemben vir hrane, ob enem pa je populacija zardi zastrupljanja tudi z bojnimi plini skoraj izginila. Po vojni so jo lokalni prebivalci nadomesščali s potočno postrvjo, ki so jo znali, za razliko od soške postrvi tudi vzgajati v ribogojnicah. Kmalu v Soči ni bilo več genetsko čiste soške postrvi. Kasnejo so ribiči in strokovnjak našli v skrivnih rečnih pritikih ohranjene izvorne oblike te veličastne ribe, ki zraste več kot 1,2m v dolžino in tehta tudi do 25kg.

Preboj v ohranjanju soške postrvi je uspel, ko so strokovnjaki začeli za manipuliranje z oplojenimi ikrami uporabljati med drugim tudi gosja peresa. Zdaj v Sočo ni več dovoljeno spuščati potočnih postrvi. Vendar soška velkanka še vedno ni povsem varna. Ogroža jo ribiški pohlep po velikih trofrejah zato je v rekah orjaške kraljice vedno več ameriških postrvi. Te se s soško postrvjo sicer ne križajo, vendar so postale dominantna plenilska vrsta Smaragdne reke in njenih pritokov.

DOGODEK JE BREZPLAČEN, VLJUDNO VABLJENI!

Kontakt

Društvo za vodne aktivnosti DRAVA

Vrbanska cesta 109,
2351 Kamnica

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zadnja sporočila na forumu

Od vaše zadnje prijave ni novih sporočil!

© 2011 Društvo za vodne aktivnosti DRAVA. Vse pravice pridržane.