Please update your Flash Player to view content.

Prisotni na strani

Na strani je 14 gostov in 0 članov.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.
Please update your Flash Player to view content.

Ekspedicija na Baron Gautsch

baron gautsch 620

V hladnem sobotnem jutru smo se odpravili v Rovinj na dolgo pričakovan potop na razbitino Baron Gautsch.

Baron Gautsch je bila potniška ladja avstrijskega prevoznega podjetja, ki je v letih 1908-1914 prevažala potnike iz Dalmacije v Trst in druga pristanišča v severnem Jadranu. Dolg 85 in širok skoraj 12m.

Ob izbruhu druge svetovne vojne so bile trgovske in potniške ladje avstro-ogrske monarhije vpoklicane v vojaško službo, med njimi tudi Baron Gautsch. Prebarvali so ga v kamuflažne barve in ga uporabili za prevoz zalog in vojaških čet iz Trsta v Kotor v Črni Gori. Na vseh povratnih plovbah proti Trstu je Baron Gautsch pobiral evakuirane civiliste po pristaniščih severnega Jadrana in jih transportiral v Trst.

13. avgusta 1914 se je Baron Gautsch vračal v Trst, kjer naj bi bil ob 06:00 zjutraj. Da bi skrajšali čas plovbe je Baron plul neposredno proti severu in se s tem veliko bolj približal obali Istre, kot so dovoljevali ukazi mornarice. Ob tem je zašel v minsko polje avstro-ogrske mornarice in potonil nekaj milj od otoka Brioni v bližini obale Istre. 147 ljudi je umrlo.

Danes Baron Gautsch velja za eno izmed najbolj priljubljenih potapljaških destinacij ljubiteljev wreckov v Severnem Jadranu.

Zgornja paluba ladje se nahaja na globini 28 metrov, spodnja paluba leži na 39 metrih globine, dno ladje pa se nahaja na globini 42 metrov. Razbitine ladje se nahajajo na 9NM od Rovinja, so zelo dobro ohranjene in spadajo med najlepše na Jadranu.

S potopov smo se vrnili zmatrani in navdušeni, še se vrnemo!

wreck baron gautsch 620

druzba baron gautsch 620

Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji. Filmček je žal na voljo samo na naši FB strani.

Kontakt

Društvo za vodne aktivnosti DRAVA

Vrbanska cesta 109,
2351 Kamnica

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zadnja sporočila na forumu

Od vaše zadnje prijave ni novih sporočil!

© 2011 Društvo za vodne aktivnosti DRAVA. Vse pravice pridržane.