Please update your Flash Player to view content.

Prisotni na strani

Na strani je 14 gostov in 0 članov.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.
Please update your Flash Player to view content.

Vrnimo si Stražun

vrnimo strazun

Lepo vabljeni na ekološko-socialno meščansko akcijo Vrnimo si Stražun, ki jo organiziramo v okviru vseslovenske akcije »Očistimo vode.si«
Stražunski gozd je zadnji in največji ostanek mariborskih primestnih gozdov, ki sega skoraj do mestnega jedra. 510 ha velika ohranjena gozdna površina je danes zaščitena kot naravni spomenik, saj ohranja videz nekdanjega sveta dravskih teras. Po gozdu teče Stražunski potok, ki kaže nekdanjo pot struge reke Drave. V 70. letih prejšnjega stoletja je bil Stražunski potok spremenjen v odprt zbirni kanalizacijski vod,
kakršen je še danes. Iztok kanala v Dravo kaže prizor onesnaženja, ki ga v današnjem času ne pričakujemo več. Smrad odpadne vode in videz odprtega kanala delujeta pogubno na ves Stražunski gozd. Namesto gozdnih učnih in rekreacijskih poti so danes v gozdu odlagališča odpadkov.

Zato podajamo zahteve za:
− revitalizacijo Stražunskega potoka,
− zbiranje, odvajanje in čiščenje vseh odpadnih vod na mestni čistilni napravi,
− redni nadzor in sprotnem odstranjevanju odpadkov in divjih odlagališč iz gozda,
− ureditev mirnih con v gozdu ter območij namenjenih rekreaciji.

V podporo zahtevam se bomo meščanke in meščani Maribora podali na pot ob vodni niti skozi gozd do izliva v strugo Drave.

Vabljeni, da se nam pridružite na (enournem) pohodu, ki bo soboto, 5. oktobra 2013, z zborom ob 10. uri pred e-kafejem na začetku Belokranjske ulice (pod Nasipno Ulico). Konec aktivnosti predvidevamo med eno in drugo uro.

Izlet ozaveščanja o gozdnem bogastvu sredi Maribora bomo zaključili z družabnim srečanjem ter malico. Vabljeni vsi, za domač narezek poskrbljeno, presnojede in vegejede prosimo, da si hrano prenesejo seboj. Za pijačo bo poskrbljeno. V primeru napovedi hudega dežja bomo pohod prestavili na naslednjo soboto, 12. oktobra 2013.

Srčno upamo, da utegnete vsi, ki ste rasli na Pobrežju in v Stražunskem gozdu in vsi, ki ste rasli na Teznu in Stražunskem gozdu in tudi vsi, ki vam je mar, kaj se je zgodilo s tem čudovitim koščkom narave v Mariboru.

Za odziv prosimo na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ,

Pozdravljava,

Urška P. Černe, predsednica društva »Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije«
Boris Kolar, koordinator akcije »Očistimo vode.si«

Kontakt

Društvo za vodne aktivnosti DRAVA

Vrbanska cesta 109,
2351 Kamnica

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zadnja sporočila na forumu

Od vaše zadnje prijave ni novih sporočil!

© 2011 Društvo za vodne aktivnosti DRAVA. Vse pravice pridržane.