Please update your Flash Player to view content.

Prisotni na strani

Na strani je 15 gostov in 0 članov.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.
Please update your Flash Player to view content.

Volkswagen 166 Schwimmwagen

Nemška vojska je bila od 30. let prejšnjega stoletja strah in trepet ljudi v Evropi, velik del tudi po zaslugi inženirjev, ki so uvajali orožja, ki se jih je nato prijel srhljiv sloves. A nastajali so tudi projekti, ki so bili prav tako uspešni, a nič manj srhljivi. Srhljivi predvsem zato, ker se ve, kdo jih je uporabljal. Ferdinand Porsche je bil eden tistih konstruktorjev, ki so svoje bogato znanje žal namenili tudi povečevanju moči morilski ideologiji, del tega pa je tudi vojaško amfibijsko vozilo Volkswagen 166 schwimmwagen. Nastalo je na osnovi projekta KdF Ferdinanda Porscheja, iz katerega se je kasneje razvil znani hrošč, zato ne preseneča, da so v vsega treh letih proizvodnje v težkih okoliščinah vojne (med letoma 1941 in 1944) izdelali natanko 15.584 primerkov in je tako najpogosteje izdelano amfibijsko vozilo v zgodovini "cestnih plovil". Tehniko si deli tudi s terenskim vojaškim vozilom kübelwagen VW 86.
Danes jih je v registru amfibijskih vozil zabeleženih še 1163, od tega jih je le 13 v originalni izvedbi. Posebnost vozila je pogonski vijak za vožnjo po vodi, izpuh pa je nameščen tako visoko, da vanj ne more prodreti voda. Štirikolesni pogon deluje le v prvi in v nekaterih izvedenkah tudi v vzvratni prestavi, sicer pa je imel samozaporni diferencial na sprednji in zadnji osi. Krmarjenje v vodi sta prevzeli prvi kolesi, med standardno opremo vozila pa so sodili tudi lopata in par vesel, s katerim si je posadka pomagala med vožnjo po vodi. Za pogon je sicer služil 1,1-litrski zračno hlajeni motor s 25 konji, s katerim je na suhem dosegal hitrost 80 km/h, v vodi pa je bila največja hitrost 10 km/h. Še celo zavezniki so radi uporabljali zaplenjena vozila, a po vojni jih je veliko dočakalo žalostno usodo, le nekaj od danes še znanih vozil pa je preživelo prva povojna leta predvsem zaradi tega, ker so jih uporabljali gasilci, policijske enote in tudi kmetje.

Schwimmwagen WP 166 00

Schwimmwagen WP 166 01

Schwimmwagen WP 166 02

Schwimmwagen WP 166 03

Schwimmwagen WP 166 04

Schwimmwagen WP 166 05

Schwimmwagen WP 166 06

Schwimmwagen WP 166 12

Schwimmwagen WP 166 08

Schwimmwagen WP 166 09

Schwimmwagen WP 166 10

Schwimmwagen WP 166 11

Vir: Dnevnik - Svet vozil

Kontakt

Društvo za vodne aktivnosti DRAVA

Vrbanska cesta 109,
2351 Kamnica

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zadnja sporočila na forumu

Od vaše zadnje prijave ni novih sporočil!

© 2011 Društvo za vodne aktivnosti DRAVA. Vse pravice pridržane.