Please update your Flash Player to view content.

Prisotni na strani

Na strani je 15 gostov in 0 članov.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.
Please update your Flash Player to view content.

Samo en miligram, pa vas ne reši nihče!

Eden izmed najmočnejših znanih strupov na svetu, ki ga v svojem telesu nosi precej živali, je tetrodotoksin – TTX. Je petstokrat močnejši od cianida, protistrupa zanj pa še ne poznajo.

Notranji organi in meso rib napihovalk, ki na Japonskem veljajo za pravo kulinarično poslastico, vsebujejo strup tetrodotoksin. Že samo en miligram tega strupa lahko povzroči smrt odraslega človeka, strup ene same ribe napihovalke pa lahko ubije 30 ljudi. Simptomi zastrupitve trajajo od 15 minut do nekaj ur in se kažejo v obliki otrplosti, slabosti, bruhanja, hudih bolečin v trebuhu in ohromelosti.

Strup ene same ribe napihovalke lahko ubije 30 ljudi.Napihovalka

Vsako leto na Japonskem zaradi zastrupitve umre približno 50 ljudi, največkrat zato, ker so ribe jedli v restavracijah, v katerih kuharji nimajo posebne diplome, imenovane fugu – diploma iz umetnosti pripravljanja napihovalk.
Podatki namreč kažejo, da imajo kuharji brez diplome kar 60-odstotno neuspešnost pri pripravi teh jedi, posledica česar je huda zastrupitev.

Kontakt

Društvo za vodne aktivnosti DRAVA

Vrbanska cesta 109,
2351 Kamnica

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zadnja sporočila na forumu

Od vaše zadnje prijave ni novih sporočil!

© 2011 Društvo za vodne aktivnosti DRAVA. Vse pravice pridržane.