Please update your Flash Player to view content.

Prisotni na strani

Na strani je 15 gostov in 0 članov.

Invalid RSS link or you're not allowed to read this Picasa gallery or album.
Please update your Flash Player to view content.

DeepSea Challenge 2012

Hollywoodski režiser James Cameron je dokazal, da je lahko njegovo življenje vznemirljivejše od njegovih filmov, ko se je s podmornico potopil skoraj 11 kilometrov do najgloblje točke oceana.

Cameron se je do Marianskega jarka v zahodnem Pacifiku spustil popolnoma sam v podmornici Deepsea Challanger. Za spust je po poročanju BBC-ja potreboval dve uri, še dobre tri ure pa je nato raziskoval morsko dno, preden se je spet dvignil na površje.

Njegovo plovilo je bilo opremljeno s kamerami in žarometi, da je lahko 57-letni v Kanadi rojeni trikratni oskarjevec posnel globino.

Gre šele za drugo človeško odpravo v oceansko globino - prvič sta se tako globoko spustila poročnik ameriške mornarice Don Walsh in švicarski oceanograf Jacques Piccard leta 1960. Walsh in Piccard sta se na oceanskem dnu zadržala 20 minut, a njun pogled je oviral mulj, ki se je dvignil ob pristanku.

Znanstveniki so sicer v tem 52-letnem "premoru" Marianski jarek raziskovali z dvema robotskima ploviloma: japonski Kaiko se je na dno potopil leta 1995, ameriški Nereus pa leta 2008.

"Izpolnitev sanj"
Pred spustom je Cameron, avtor filmske uspešnice Titanik, dejal, da je to izpolnitev njegovih sanj. "Odrastel sem na redni dieti znanstvene fantastike v času, ko so ljudje živeli znanstvenofantastično resničnost. Ljudje so hodili na Luno, Cousteau je raziskoval ocean. In s tem se odrastel, to sem cenil kot otrok."

Cameron, ki je nazadnje leta 2009 posnel Avatarja, je zadnja leta s svojo ekipo inženirjev skrivoma oblikoval in gradil 11 ton težko in sedem metrov dolgo podmornico. Opisal jo je kot "vertikalni torpedo", ki reže vodo in mu omogoča nagel spust.

Majcena kabina, v kateri je režiser sedel, je narejena iz debelega jekla, odpornega proti močnemu globinskemu pritisku, preostanek plovila pa je iz sintetične pene.

DeepSeaChallenge

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Vir: RTV Slovenija

Kontakt

Društvo za vodne aktivnosti DRAVA

Vrbanska cesta 109,
2351 Kamnica

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zadnja sporočila na forumu

Od vaše zadnje prijave ni novih sporočil!

© 2011 Društvo za vodne aktivnosti DRAVA. Vse pravice pridržane.